Kruche ciasto z masą jabłkowo - budyniową i orzechowo - owsianą kruszonką
PAPIERÓWKI <3
Miękkie, słodkie, soczyste, zbierane i jedzone prosto spod drzewa...
Takie smakują najlepiej.
W prawdzie dostęp do jabłek mamy przez cały rok,
ale SEZON PAPIERÓWKOWY przypada właśnie na lato.
Dlatego trzeba korzystać. :)
Zapraszam na nowy przepis na...
Kruche ciasto z masą jabłkowo - budyniową
i orzechowo - owsianą kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 100g płatków owsianych
- 150g bardzo dojrzałego banana
- 40g masła orzechowego
- 30g mąki kokosowej
- 20g syropu daktylowego lub miodu
Masa jabłkowo - budyniowa:
- 800g papierówek (pozbawionych pestek)
- 35g (opakowanie) budyniu waniliowego bez cukru
- 120g ulubionego słodzidła (użyłam erytrolu)
- Łyżka (10g) cynamonu
Orzechowo - owsiana kruszonka:
- 60g płatków owsianych
- 20g masła orzechowego
- 20g płynnego miodu
Wykonanie:
Ciasto:
Płatki owsiane mielimy na mąkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy
do momentu aż dokładnie się połączą.
Masa śliwkowo - czekoladowa:
Jabłka i pozostałe składniki na masę miksujemy i przekładamy do garnka i gotujemy
ok 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła.
Zdejmujemy z palnika i studzimy.
ok 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła.
Zdejmujemy z palnika i studzimy.
Kruszonka:
Płatki lekko mielimy, dodajemy masło i miódni mieszamy tak, aby się połączyły.
Masę na ciasto wykładamy do foremki, na to wylewamy masę jabłkową i posypujemy kruszonką.
Komentarze
Prześlij komentarz