Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Jagodowy sernik na zimno na czekoladowym spodzie

Jeżyny... Borówki... Maliny... Nie wiem jak Wy, ale ja je uwielbiam 
i zawsze z utęsknieniem czekam na JAGODOWY SEZON, aby każdego dnia zbierać
i wcinać owoce prosto z krzaczka :D :D 

Owoce jagodowe idealnie nadają się jako dodatek do deserów, wypieków, ciast na zimno,
koktalji i innych przysmaków. W owocach jagodowych znajdziemy mnóstwo witamin – C, A, B, składników mineralnych, beta-karotenu, kwasu foliowego oraz palifenoli. 
Dzięki tym składnikom owoce z tej grupy działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo, 
dlatego zaleca się ich spożywanie w czasie przeziębień oraz w celu podniesienia odporności. Zawierają również mnóstwo błonnika pokarmowego.
Owoce jagodowe są też pełne antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki
Działają przeciwwirusowo i wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. 
Ponadto poprawiają wzrok oraz zapobiegają owrzodzeniu układu pokarmowego. 
Spożywanie tych owoców, przyczynia się do ochrony organizmu przed powstawaniem nowotworów.

Do czego wykorzystałam je ja? Zobaczcie sami! <3 

Zapraszam na
Jagodowy sernik na zimno na czekoladowym spodzie



        Składniki: 

        Spód:
  • 100g ciastek owianych bez cukru (użyłam tych)
  • 100g bardzo dojrzałego banana
  • 40g masła orzechowego (polecam to)
  • 10g gorzkiego kakao
        Sernik jagodowy:
  • 250g twarogu
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego (polecam Skyr)
  • 60 ml mleka
  • 70g erytrolu lub innego słodzidła
  • 50g mąki kokosowej
  • 400g owoców jagodowych (użyłam 120g borówek i 280g jeżyn)
  • 45g żelatyny + 90 ml wody
        Dodatkowo:
  • Jagody do dekoracji 
        
        Wykonanie: 

Spód: 

Ciastka rozgniatamy lub mielimy w blenderze. Dodajemy banana, masło orzechowe, kakao
i miksujemy do momentu, aż powstanie ciasto. Tak przygotowanym ciastem
wyklejamy foremkę na tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzananego
do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 10 minut. Po wyjęciu studzimy.

Sernik jagodowy:

Ser miksujemy jogurtem i resztą składników (oprócz owoców) na gładką masę. Masę serową
dzielimy na pół. W 40 ml gorącej wodzie rozpuszczmy 15g żelatyny, tak aby nie było grudek
i mieszamy z masą serową, a następnie wylewamy na wysudzony spód i chłodzimy w lodówce,
do momentu aż ser stężeje. Drugą część masy serowej miksujemy z jagodami.
Pozostałe 20g żelatyny rozpuszczamy w 50g gorącej wody, tak aby nie byo grudek,
a następnie wylewamy na zastygniętą białą część i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Przed podaniem dekorujemy owocami jagodowymi. 

SMACZNEGO! <3 



Komentarze

instagram @zzubelek