Jagodowy sernik na zimno na czekoladowym spodzie
Jeżyny... Borówki... Maliny... Nie wiem jak Wy, ale ja je uwielbiam
i zawsze z utęsknieniem czekam na JAGODOWY SEZON, aby każdego dnia zbierać
i wcinać owoce prosto z krzaczka :D :D
i wcinać owoce prosto z krzaczka :D :D
Owoce jagodowe idealnie nadają się jako dodatek do deserów, wypieków, ciast na zimno,
koktalji i innych przysmaków. W owocach jagodowych znajdziemy mnóstwo witamin – C, A, B, składników mineralnych, beta-karotenu, kwasu foliowego oraz palifenoli.
koktalji i innych przysmaków. W owocach jagodowych znajdziemy mnóstwo witamin – C, A, B, składników mineralnych, beta-karotenu, kwasu foliowego oraz palifenoli.
Dzięki tym składnikom owoce z tej grupy działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo,
dlatego zaleca się ich spożywanie w czasie przeziębień oraz w celu podniesienia odporności. Zawierają również mnóstwo błonnika pokarmowego.
Owoce jagodowe są też pełne antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki.
Działają przeciwwirusowo i wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.
Ponadto poprawiają wzrok oraz zapobiegają owrzodzeniu układu pokarmowego.
Spożywanie tych owoców, przyczynia się do ochrony organizmu przed powstawaniem nowotworów.
Do czego wykorzystałam je ja? Zobaczcie sami! <3
Zapraszam na
Jagodowy sernik na zimno na czekoladowym spodzie
Składniki:
Spód:
- 100g ciastek owianych bez cukru (użyłam tych)
- 100g bardzo dojrzałego banana
- 40g masła orzechowego (polecam to)
- 10g gorzkiego kakao
Sernik jagodowy:
- 250g twarogu
- 150g gęstego jogurtu naturalnego (polecam Skyr)
- 60 ml mleka
- 70g erytrolu lub innego słodzidła
- 50g mąki kokosowej
- 400g owoców jagodowych (użyłam 120g borówek i 280g jeżyn)
- 45g żelatyny + 90 ml wody
Dodatkowo:
- Jagody do dekoracji
Wykonanie:
Spód:
Ciastka rozgniatamy lub mielimy w blenderze. Dodajemy banana, masło
orzechowe, kakao
i miksujemy do momentu, aż powstanie ciasto. Tak przygotowanym ciastem
wyklejamy foremkę na tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzananego
do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 10 minut. Po wyjęciu
studzimy.
Sernik jagodowy:
Ser miksujemy jogurtem i resztą składników (oprócz owoców) na gładką masę.
Masę serową
dzielimy na pół. W 40 ml gorącej wodzie rozpuszczmy 15g żelatyny, tak aby nie było grudek
i mieszamy z masą serową, a następnie wylewamy na wysudzony spód i chłodzimy w lodówce,
dzielimy na pół. W 40 ml gorącej wodzie rozpuszczmy 15g żelatyny, tak aby nie było grudek
i mieszamy z masą serową, a następnie wylewamy na wysudzony spód i chłodzimy w lodówce,
do momentu aż ser stężeje. Drugą część masy serowej miksujemy z jagodami.
Pozostałe 20g żelatyny rozpuszczamy w 50g gorącej wody, tak aby nie byo
grudek,
a następnie wylewamy na zastygniętą białą część i wkładamy do lodówki na
około godzinę.
Przed podaniem dekorujemy owocami jagodowymi.
SMACZNEGO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz