Tarta czekoladowa z sernikowym kremem orzechowym na zimno i bananami
W lecie w mojej kuchni zdecydowanie królują ciasta na zimno...
Zwłaszcza w upalne dni sprawdzają się idealnie.
Dodatek świeżych, sezonowych owoców, np. truskawek czy malin,
dodaje im jeszcze większego uroku...
Tym razem postawiłam jednak na schłodzone banany, które dodają słodkości
w każdym przepisie. Dzięki temu dodawanie cukru jest po prostu zbędne... <3
Zapraszam na
Tartę czekoladową
z sernikowym kremem orzechowym na zimno i bananami
Składniki:
Spód:
- 100g ciastek owianych bez cukru (użyłam tych)
- 100g bardzo dojrzałego banana
- 40g masła orzechowego (polecam to)
- 10g gorzkiego kakao
Sernikowy krem orzechowy:
- 250g twarogu sernikowego z wiaderka
- 50g mleka
- 30g miodu
- 30g masła orzechowego
- 10g mąki kokosowej (opcjonalnie)
- 10g erytolu lub inneego słodzidła (opcjonalnie)
- 15g żelatyny + 50 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- Banany
- Syrop daktylowy lub miód
- Kruszone orzechy
Wykonanie:
Spód:
Ciastka rozgniatamy lub mielimy w blenderze. Dodajemy banana, masło orzechowe, kakao
i miksujemy do momentu, aż powstanie ciasto. Tak przygotowanym ciastem
wyklejamy foremkę na tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzananego
do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 10 minut. Po wyjęciu studzimy.
Sernikowy krem orzechowy:
i miksujemy do momentu, aż powstanie ciasto. Tak przygotowanym ciastem
wyklejamy foremkę na tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzananego
do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 10 minut. Po wyjęciu studzimy.
Sernikowy krem orzechowy:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek. Ser miksujemy z mlekiem,
masłem orzechowym i resztą składników na gładką masę, a następnie
mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Masę wylewamy na wystudzony spód
i wkładamy do lodówki na ok. godzinę/ póltorej. Kiedy masa serowa stężeje
układamy pokrojone w plasterki banany, a przed podaniem polewamy syropem daktylowym
i posypujemy pokruszonymi orzechami.
SMACZNEGOOO! <3
masłem orzechowym i resztą składników na gładką masę, a następnie
mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Masę wylewamy na wystudzony spód
i wkładamy do lodówki na ok. godzinę/ póltorej. Kiedy masa serowa stężeje
układamy pokrojone w plasterki banany, a przed podaniem polewamy syropem daktylowym
i posypujemy pokruszonymi orzechami.
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz