Sernik truskawkowy na zimno na czekoladowym spodzie
Sezon na truskawki powoli dobiega końca... Na targach pojawiają się ostatnie koszyki z owocami...
Dlatego nie można przejść obok nich obojętnie <3
Chyba każdy pamięta smak truskawek ze śmietaną i cukrem...
Przysmak dzieciństwa, z resztą nie tylko, bo podbijają kubki smakowe starszego pokolenia...
Ale jak to mówią: "EFEKT TKWI W PROSTOCIE" <3
To ciasto jest właśnie odtworzeniem smaku truskawek ze śmietaną i cukrem...
Myślę, że przypadnie do gustu każdemu amatorowi TRUSKAWEK <3
Zapraszam na
Sernik truskawkowy na zimno
na czekoladowym spodzie
na czekoladowym spodzie
Składniki:
Czekoladowy spód:
- 100g ciastek owianych bez cukru (użyłam tych)
- 100g bardzo dojrzałego banana
- 40g masła orzechowego (polecam to)
- 10g gorzkiego kakao
Truskawkowy sernik na zimno:
- 250g twarogu sernikowego w wiaderku
- 300g truskawek
- 60g erytrolu lub innego słodzidła
- 30g mąki kokosowej
- 20g zmielonych orzechów (użyłam ziemnych bez soli)
- 15g żelatyny + 50 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- Truskawki
- Masło orzechowe
- Syrop daktylowy lub miód
Wykonanie:
Spód:
Ciastka rozgniatamy lub mielimy w blenderze. Dodajemy banana, masło orzechowe, kakao
i miksujemy do momentu, aż powstanie ciasto. Tak przygotowanym ciastem
wyklejamy foremkę na tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzananego
do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 10 minut. Po wyjęciu studzimy.
Truskawkowy sernik na zimno:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek.
Ser miksujemy z truskawkami i resztą składników na gładką masę, a następnie
mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i pokruszonymi orzechami. Masę wylewamy na wystudzony spód
i wkładamy do lodówki na ok. godzinę/ póltorej. Kiedy masa serowa stężeje, dookoła
układamy pokrojone w plasterki banany, a przed podaniem polewamy syropem daktylowym
i masłem orzechowym.
SMACZNEGOOO! <3 <3
Ser miksujemy z truskawkami i resztą składników na gładką masę, a następnie
mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i pokruszonymi orzechami. Masę wylewamy na wystudzony spód
i wkładamy do lodówki na ok. godzinę/ póltorej. Kiedy masa serowa stężeje, dookoła
układamy pokrojone w plasterki banany, a przed podaniem polewamy syropem daktylowym
i masłem orzechowym.
SMACZNEGOOO! <3 <3
Komentarze
Prześlij komentarz