Kokosowy sernik na zimno z musem malinowym i galaretką
Szybkie i proste ciasto, do którego wykonania nie potrzeba całej listy składników...
To oczywiście sernik na zimno! Kombinacji i pomysłów jest mnóstwo.
Ja tym razem postawiłam na lekko kokosową wersję.
Zarówno na rynku, jak i w naszych ogródkach zaczynają pojawiać się pierwsze maliny...
Bez wątpienia, te prosto z krzaczka smakują NAJLEPIEJ! <3
Właśnie te z pierwszego zbioru wykorzystałam do zrobienia małego i lekkiego deseru...
Zapraszam na
Kokosowy sernik na zimno
z musem malinowym i galaretką
Składniki:
Kokosowy sernik:
- 450g (3 opakowania) jogurtu Skyr lub innego gęstego jogurtu naturalnego
- 30g miodu
- 20g mąki kokosowej
- 20g woiórków kokosowych
- 80g bardzo dojrzałego banana
- 60g mleka
- 20g erytrolu lub innego słodzidła (opcjonanie)
- 15g żelatyny + 60 ml gorącej wody
Mus malinowy:
- 200g świeżych malin
- 20g mąki kokosowej
- 50g erytrolu lub innego słodzidła
- 10g żelatyny + 45g gorącej wody
Galaretka malinowa:
- 2 szklanki wody
- 15g galaretki malinowej (ja użyłam malinowej bez cukru, dostępnej tutaj)*
* Możemy użyć zwykłej galaretki. Wówczas rozpuszczamy ją wedle instrukcji na pakowaniu.
Wykonanie:
Kokosowy sernik:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek.
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Gotową masę sernikową przelewamy do foremki i wkladamy do lodówki
na około półtorej godziny.
na około półtorej godziny.
Mus malinowy:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek.
Maliny miksujemy dokładnie z mąką kokosową i słodzikiem,
a następnie łączymy z żelatyną i wylewamy na wcześniej przygotowaną,
stężałą już masę sernikową i wkładamy do lodówki na godzinę.
Galaretka malinowa:
Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu, studzimy,
a następnie wylewamy na zastygnięty mus malinowy
i pozostawiamy do stężenia.
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz