Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Cynamonowy chlebek bananowy z kawałkami czekolady i orzechami nerkowca

Chlebek bananowy to żadna nowość, bo u mnie w domu pojawia się bardzo często, a zwłaszcza wtedy, kiedy brak pomysłu na wykorzystanie "czarnych" bananów. 
Tym raze stwierdziłam, że pora na małą modyfikację i wprowadzenie czegoś nowego...

Myślałam, myślałam i wymyśliłam! 

CZEKOLADA + ORZECHY NERKOWCA to był strzał w dziesiątkę!

 Cynamonowy chlebek bananowy
z kawałkami czekolady i orzechami nerkowca
 




        Składniki:

  • 430g bardzo dojrzałych banaów (waga po obraniu)
  • 100g mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych)
  • 20g mąki kokosowej (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • Łyżeczka proszk do pieczenia
  • Łyżeczka cynamonu
  • 40g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • 20g orzechów nerkowca (można użyć każdych innych)


        Wykonanie:

Obrane banany miksujemy na purée, dodajemy żółtka i miksujemy do momentu 
uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą bananową.
Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, cynamon, pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę, orzechy
i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki i pieczemy w poiekarniku
nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 - 50 minut. 






Komentarze

instagram @zzubelek