Cynamonowy chlebek bananowy z kawałkami czekolady i orzechami nerkowca
Chlebek bananowy to żadna nowość, bo u mnie w domu pojawia się bardzo często, a zwłaszcza wtedy, kiedy brak pomysłu na wykorzystanie "czarnych" bananów.
Tym raze stwierdziłam, że pora na małą modyfikację i wprowadzenie czegoś nowego...
Myślałam, myślałam i wymyśliłam!
CZEKOLADA + ORZECHY NERKOWCA to był strzał w dziesiątkę!
Cynamonowy chlebek bananowy
z kawałkami czekolady i orzechami nerkowca
Obrane banany miksujemy na purée, dodajemy żółtka i miksujemy do momentu
uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą bananową.
Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, cynamon, pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę, orzechy
i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki i pieczemy w poiekarniku
nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 - 50 minut.
Cynamonowy chlebek bananowy
z kawałkami czekolady i orzechami nerkowca
Składniki:
- 430g bardzo dojrzałych banaów (waga po obraniu)
- 100g mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych)
- 20g mąki kokosowej (opcjonalnie)
- 2 jajka
- Łyżeczka proszk do pieczenia
- Łyżeczka cynamonu
- 40g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
- 20g orzechów nerkowca (można użyć każdych innych)
Wykonanie:
Obrane banany miksujemy na purée, dodajemy żółtka i miksujemy do momentu
uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą bananową.
Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, cynamon, pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę, orzechy
i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki i pieczemy w poiekarniku
nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 - 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz