Zupa krem z pieczonego buraka
Zupa
krem to najlepsza zupa pod słońcem!
Szybka, prosta i przede wszystkim ZDROWA. Wystarczy kilka składników.
Na pierwszy ogień idzie BURAK, kto mnie zna, wie, że buraki dodaję praktycznie do wszystkiego...
A nawet do słodkich przepisów, ale o tym jeszcze będziecie mieli okazję się przekonać ;)
A nawet do słodkich przepisów, ale o tym jeszcze będziecie mieli okazję się przekonać ;)
Zupa krem z pieczonego buraka, podana z twarogiem i prażonymi pestkami słonecznika.
Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale będzie również idealna na ciepłą kolację.
Zapraszam!
Zapraszam!
Składniki:
- 600g upieczonego lub ugotowanego buraka* (4 średnie sztuki)
- 200g marchewki (jedna spora sztuka)
- 200g cebuli (jedna średnia)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 600-700ml wody
- Sól, pieprz, czosnek granulowany
Wykonanie:
W wysokim garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Kiedy lekko się zeszkli,
dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojone w kostkę buraki.
Całość zalewamy wodą i dusimy aż warzywa będą całkiem miękkie.
Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną czosnku granulowanego
i blendujemy na gładki krem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Moja propozycja to twaróg i prażone pestki słonecznika.**
* Buraki pieczemy i gotujemy bez obierania, jeśli chcemy upiec - nieobrane buraki, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez ok. godzinę. Po tym czasie zostawiamy je do momentu, aż piekarnik ostygnie.
** Słonecznik prażymy na suchej patelni, bez tłuszczu.
Komentarze
Prześlij komentarz