Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Zupa krem z pieczonego buraka


Zupa krem to najlepsza zupa pod słońcem!

Szybka, prosta i przede wszystkim ZDROWA. Wystarczy kilka składników.



Na pierwszy ogień idzie BURAK, kto mnie zna, wie, że buraki dodaję praktycznie do wszystkiego...
A nawet do słodkich przepisów, ale o tym jeszcze będziecie mieli okazję się przekonać  ;) 





Zupa krem z pieczonego buraka, podana z twarogiem i prażonymi pestkami słonecznika.

 Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale będzie również idealna na ciepłą kolację.

Zapraszam!

        Składniki: 
  • 600g upieczonego lub ugotowanego buraka* (4 średnie sztuki)
  • 200g marchewki (jedna spora sztuka)
  • 200g cebuli (jedna średnia)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 600-700ml wody
  • Sól, pieprz, czosnek granulowany
        Wykonanie: 

W wysokim garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Kiedy lekko się zeszkli, 
dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojone w kostkę buraki. 
Całość zalewamy wodą i dusimy aż warzywa będą całkiem miękkie. 
Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną czosnku granulowanego
i blendujemy na gładki krem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Moja propozycja to twaróg i prażone pestki słonecznika.**

* Buraki pieczemy i gotujemy bez obierania, jeśli chcemy upiec - nieobrane buraki, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez ok. godzinę. Po tym czasie zostawiamy je do momentu, aż piekarnik ostygnie. 
** Słonecznik prażymy na suchej patelni, bez tłuszczu.

Komentarze

instagram @zzubelek