Zupa krem z marchewki
Chyba dało się już zauważyć, że marchewka to mój numer 1, podobnie jak burak,...
Zarówno jedno jak i drugie warzywo w kuchni spisuje się na medal!
Zarówno jedno jak i drugie warzywo w kuchni spisuje się na medal!
Jak się okazuje warzywa nie tylko nadają się do wytrawnych dań,
ale również świetnie nadają się do słodkich wypieków i deserów.
Tym razem jednak warzywa w wersji tradycyjnej, wytrawnej...
Zupa krem z marchewki
Składniki:
- 600g obranej marchewki
- 180g cebuli
- 200g ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 l wody
- Przyprawy: u mnie sól, pieprz, majeranek, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, pół łyżeczki wędzonej papryki
- Do podania: Pestki słonecznika
Wykonanie:
W wysokim garnku
rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do momentu aż lekko się zeszkli. Następnie
dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, i dusimy, aż marchewka lekko
zmięknie. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość podlewamy
wodą.
Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Zwartość garnka blendujemy
na gładko, doprawiamy do smaku i podajemy z prażonymi na suchej patelni
ziarnami słonecznika.
Komentarze
Prześlij komentarz