Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

ZUBELKOWE MUSLI - czyli domowe musli z piekarnika








Na sklepowych półkach aż roi się od różnych rodzajów płatków śniadaniowych...
Płatki śniadaniowe "Fitness", pełnoziarniste, mieszanki musli, z czekoladą, z owocami etc. 
W reklamach mówią, że są zdrowe, to zapewne tak jest... Nic bardziej mylnego...
W sklepach trudno jest spotkać musli z dobrym, czystym składem, praktycznie w każdym kolorowym opakowaniu, które przyciąga nasz wzrok, już na pierwszym miejscu znajdziemy 
m.in. cukier syrop glukozowo - fruktozowy i wiele wiele innych "super" dodatków... 
Takim przysmakom mówię stanowczo NIE! 

A wzamian mam dla Was przepis na domową wersję musli. Bez cukru i zbędnych dodatków,
bez ulepszaczy smaku. W mojej wersji słodyczy dodaje miód i suszone owoce, a w połaczeniu 
z ziarnami, orzechami i cynamonem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! 
Zapraszam! <3 <3 



        Przepis:  

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • Pół szklanki słonecznika
  • Pół szklanki płatków migdałowych
  • Pół szklanki suszonych moreli
  • Pół szklanki rodzynek
  • Pół szklanki orzechów włoskich lub innych
  • 2 czubate łyżki sezamu
  • 2 czubate łyżki siemienia lnianego (zierenek)
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 2 czubate łyżki amarantusa ekspandowanego (niekoniecznie)
  • 2 czubate łyżki dowolnych otrębów (niekoniecznie)
  • 3 czubate łyżki płynnego miodu
  • Łyżeczka cynamonu (jeśli nie lubimy, nie dodajemy)


        Wykonanie:

W misce mieszamy płatki owsiane, słonecznik, płatki migdałowe, sezam, siemię lniane, 
wiórki kokosowe, amarantusa, otręby i cynamon. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy, 
aż miód obejmie wszystkie składniki. Całość rozkładamy równomiernie na blaszkę wyłożoną 
papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20/25 minut. 
Co 3/4 minuty musli należy przemieszać, aby się nie przypaliła.
Orzechy i suszone morele kroimy na mniejsze części i łączymy z rodzynkami. 
Tych składników nie pieczemy. Upieczone musli studzimy i łączymy z suszonymi owocami 
i orzechami. Gotowe musli przechowujemy w szklanym pojemniku.


     

Komentarze

instagram @zzubelek