Zubelkowa Malinowa Chmurka (bez cukru)
Kruche ciasto, warstwa malinowa, delikatny krem śmietankowo - kokosowy
i chrupiąca migdałowa beza...
To właśnie Zubelkowa MALINOWA CHMURKA - czyli moja, nieco odmieniona
wersja tradycyjnego ciasta <3
Zubelkowa Malinowa Chmurka (bez cukru)
Składniki:
Kruchy spód:
- 80g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 20g syropu daktylowego lub miodu
- 20g erytrolu lub innego słodzidła
- 40g masła orzechowego
- 30g mleka roślinnego lub zwykłego
Warstwa malinowa:
- 260g dżemu malinowego bez cukru (ja użyłam frużeliny malinowej)
- 10g żelatyny + 40 ml wody
Krem śmietankowo - kokosowy:
- 300g twarogu sernikowego w wiaderku
- 80g mleka roślinnego lub zwykłego
- 50g erytrolu
- 20g mąki kokosowej lub budyniu śmietankowego
- 20g żelatyny + 80 ml wody
Migdałowa beza:
- 2 białka jaj
- 50g erytrolu
- Łyżeczka soku z cytryny
- Niepełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
- 20g płatków migdałowych
Wykonanie:
Kruchy spód:
Wszystkie składniki blendujemy, tak aby dokładnie się połączyły. Ciasto przekładamy do foremki
i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Warstwa malinowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z dżemem malinowym. Galaretkę wkładamy
do lodówki, a kiedy zacznie lekko zastygać, wylewamy na wcześniej upieczony spód
i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Krem śmietankowo - kokosowy:
Wszystkie składniki kremu miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy
z masą twarogową i wylewamy na zastygniętą galaretkę malinową.
Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut, aby krem stężał.
Migdałowa beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy erytrol, następnie sok z cytryny,
odrobinę soli i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt, jaki ma mieć nasza beza, smarujemy lekko tłuszczem i delikatnie rozkładamy masę białkową.
Całość posypujemy pokruszonymi płatkami migdałów.
Bezę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 130 stopni Celsjusza z termoobiegiem
przez godzinę. Po upieczeniu bezę studzimy, a następnie kładziemy na schłodzone w lodówce ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz