Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Waniliowo - kokosowy pudding z tapioki z musem malinowo - kokosowym

Mały deser? 
A w roli głównej TAPIOKA! 
Może nie każdy ją zna, ale myślę, że warto. Dlaczego, o tym jeszcze napiszę.

Tymczasem zapraszam na...

Waniliowo - kokosowy pudding z tapioki 
z musem malinowo - kokosowym


        Składniki:

        Pudding:
  • 50g suchych perełek tapioki
  • 200g mleka roślinnego (w wersji niewegańskiej zwykłego)
  • 40g mleka kokosowego
  • 20g czegoś do posłodzenia
        Mus malinowo - kokosowy:
  • 170g malin
  • 100g banana
  • 20g mąki kokosowej
        Wykonanie:

Pudding:

Tapiokę przepłukujemy na sitku i gotujemy na mleku do momentu, aż kuleczki będą przeźroczyste, gdyby wchłonęły cała wodę, a widoczne będą jeszcze białe kropeczki dolać wody i gotować dalej aż będą przeźroczyste. Pod koniec dodajemy mleko kokosowe, słodzidło i mieszamy.
Zostawiamy do ostygnięcia.

Mus malinowo - kokosowy:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Pudding z tapioki przekładamy do słoiczków, a na to układamy malinowy mus.




Komentarze

instagram @zzubelek