Waniliowo - czekoladowy sernik na zimno
Ciasta na zimno są zdecydowanie moimi faworytami. Szybkie, proste...
No i nie mogą się nie udać... Sprawdzają się w każdej sytuacji, a zwłaszcza awaryjnej...
A przede wszystkim są po prostu przepyyyszne!
Zapraszam na...
Waniliowo - czekoladowy sernik na zimno
Składniki:
Spód:
- 100g suszonych daktyli
- 70g płatków owsianych
- 10g mąki kokosowej
- 70g mleka roślinnego lub zwykłego
- 30g masła orzechowego
Masa
serowa:
- 250g chudego twarogu
- 140g jogurtu naturalnego
- 40g mleka roślinnego lub zwykłego
- 100g bardzo dojrzałego banana
- 20g gorzkiego kakao
- 20g odżywki białkowej o smaku waniliowym (zamiast odżywki dodajemy 20g budyniu waniliowego bez cukru i 20g słodzidła)
- 20g żelatyny + 80 ml gorącej wody
- 60g erytrolu lub innego słodzidła
Wykonanie:
Spód:
Daktyle
zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 10 minut. Płatki owsiane mielimy na mąkę,
następnie dodajemy odsączone daktyle i resztę składników i miksujemy tak aby
się połączyły.
Tak przygotowaną masą wyklejamy dno foremki i wkładamy do
zamrażarki na około pół godziny.
Masa serowa:
Twaróg
blendujemy z jogurtem, mlekiem i bananem na gładką masę. Następnie masę serową
dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 20g kakao i 40g erytrolu,
a do drugiej dodajemy białko i 20g erytrolu (lub budyń i słodzidło) i mieszamy do uzyskania gładniej masy.
10g żelatyny rozpuszczamy w 40 g gorącej wody i mieszamy tak aby nie było grudek.
Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do białej masy, dokładnie mieszamy i wylewamy na schłodzony wcześniej spód. Wkładamy do lodówki na ok pół godziny. To samo robimy z masą czekoladową. Drugie 10g żelatyny rozpuszczamy w 40 g gorącej wody i mieszamy tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy do czekoladowej masy, dokładnie mieszamy i wylewamy na zastygniętą pierwszą warstwę. Wkładamy do lodówki i chłodzimy ok 30 minut.
10g żelatyny rozpuszczamy w 40 g gorącej wody i mieszamy tak aby nie było grudek.
Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do białej masy, dokładnie mieszamy i wylewamy na schłodzony wcześniej spód. Wkładamy do lodówki na ok pół godziny. To samo robimy z masą czekoladową. Drugie 10g żelatyny rozpuszczamy w 40 g gorącej wody i mieszamy tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy do czekoladowej masy, dokładnie mieszamy i wylewamy na zastygniętą pierwszą warstwę. Wkładamy do lodówki i chłodzimy ok 30 minut.
Przed podaniem polewamy masłem orzechowym i posypujemy pokruszonymi orzeszkami.
Komentarze
Prześlij komentarz