Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Waniliowo - czekoladowy sernik na zimno

Ciasta na zimno są zdecydowanie moimi faworytami. Szybkie, proste... 
No i nie mogą się nie udać... Sprawdzają się w każdej sytuacji, a zwłaszcza awaryjnej...
A przede wszystkim są po prostu przepyyyszne! 

Zapraszam na...

Waniliowo - czekoladowy sernik na zimno


        Składniki: 

        Spód:
  • 100g suszonych daktyli
  • 70g płatków owsianych
  • 10g mąki kokosowej
  • 70g mleka roślinnego lub zwykłego
  • 30g masła orzechowego
        Masa serowa:
  • 250g chudego twarogu
  • 140g jogurtu naturalnego
  •  40g mleka roślinnego lub zwykłego
  • 100g bardzo dojrzałego banana
  • 20g gorzkiego kakao
  • 20g odżywki białkowej o smaku waniliowym (zamiast odżywki dodajemy 20g budyniu waniliowego bez cukru i 20g słodzidła)
  • 20g żelatyny + 80 ml gorącej wody
  • 60g erytrolu lub innego słodzidła
        Wykonanie:

Spód:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 10 minut. Płatki owsiane mielimy na mąkę, następnie dodajemy odsączone daktyle i resztę składników i miksujemy tak aby się połączyły. 
Tak przygotowaną masą wyklejamy dno foremki i wkładamy do zamrażarki na około pół godziny.

Masa serowa:

Twaróg blendujemy z jogurtem, mlekiem i bananem na gładką masę. Następnie masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 20g kakao i 40g erytrolu, a do drugiej dodajemy białko i 20g erytrolu (lub budyń i słodzidło) i mieszamy do uzyskania gładniej masy.
10g żelatyny rozpuszczamy w 40 g gorącej wody i mieszamy tak aby nie było grudek.
Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do białej masy, dokładnie mieszamy i wylewamy na schłodzony wcześniej spód. Wkładamy do lodówki na ok pół godziny. To samo robimy z masą czekoladową. Drugie 10g żelatyny rozpuszczamy w 40 g gorącej wody i mieszamy tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy do czekoladowej masy, dokładnie mieszamy i wylewamy na zastygniętą pierwszą warstwę. Wkładamy do lodówki i chłodzimy ok 30 minut.
Przed podaniem polewamy masłem orzechowym i posypujemy pokruszonymi orzeszkami.


Komentarze

instagram @zzubelek