Tłusty Czwartek w wersji FIT, czyli pieczone, twarogowe pączki bez cukru
Tłusty Czwartek to święto wszystkich pączkowych łasuchów...
No ale kto nie lubi pączków, z różą, marmoladą, czekoladą etc...
Możliwości jest mnóstwo, ja natomiast, jak to ja szukam rozwiązań dla tych,
którzy niekoniecznie mogą pozwolić sobie na tradycyjne pączki, przygotowując ich zdrowszą,
mniej kaloryczną, ale równie pyszną wersję!
Zapraszam na...
Pieczone pączki twarogowe bez cukru
którzy niekoniecznie mogą pozwolić sobie na tradycyjne pączki, przygotowując ich zdrowszą,
mniej kaloryczną, ale równie pyszną wersję!
Zapraszam na...
Pieczone pączki twarogowe bez cukru
Składniki:
- 2 jajka
- 500g twarogu chudego
- 2 opakowania (po 35g) budyniu waniliowego w proszku
- 240g mąki (ja użyłam 160g kukurydzianej i 80g orkiszowej pełnoziarnistej)
- 30g mleka roślinnego lub zwykłego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80-100g erytrolu, ksylitolu lubinnego słodzidła
Wykonanie:
Twaróg miksujemy z jajkiem i erytrolem na gładką masę. W misce mieszamy mąki,
proszek do pieczenia i budyń. Do suchych składników dodajemy masę serową
i
zagniatamy ciasto ręką. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.
Na
kółko nakładamy łyżeczkę dżemu, czekolady, masła orzechowego etc. ,
przykładamy
drugim, sklejamy końce i formujemy pączki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez 20/25 minut.
UWAGA!
Kiedy pączki wejdą za mocno...
Smacznegooo!!! <3
Komentarze
Prześlij komentarz