Tofurnik a'la Kinder Bueno
Czym w ogóle jesst TOFU?
TOFU to nic innego jak twaróg otrzymywany z nasion soi, czyli prościej mówiąc
jest to po prostu wegański ser biały, dlatego w kuchni śmiało może zastąpić
klasyczny twaróg, zarówno w przepisach na słodko jak i na wytrawnie.
U mnie na pierwszy ogień idzie jednak wersja na słodko...
A co przygotowałam? Tofurnik a'la Kinder Bueno.
W sieci krąży mnóstwo przepisów na tofurniki, ale ja nie byłabym sobą,
gdybym sama trochę nie pokombinowała.. :D
Tofurnik a'la Kinder Bueno
Składniki:
Spód:
- 100g suszonych daktyli
- 70g płatków owsianych
- 30g masła orzechowego
- 50g napoju roślinnego
- 10g gorzkiego kakao
Masa:
- 2 kostki naturalnego tofu (po 180g)
- 180g mleka kokosowego
- 170g bardzo dojrzałego banana
- 30g mąki kokosowej
- 50g słodzidła (u mnie erytrol)
- 20g napoju roślinnego
- 15g gorzkiego kakao
- 10g żelatyny + 4 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Spód:
Daktyle
zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie, odlewamy wodę.
Płatki owsiane mielimy na mąkę,
następnie miksujemy z resztą składników,
aż połączą się w jednolitą masę.
Foremkę wyklejamy ciastem i wstawiamy do zamrażarki
na pół godziny.
Masa:
Wszystkie
składniki oprócz kakao i żelatyny miksujemy na gładką masę,
a następnie dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Żelatynę rozpuszczamy
w gorącej wodzie, tak, aby nie było grudek i dodajemy po połowie do obu mas.
a następnie dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Żelatynę rozpuszczamy
w gorącej wodzie, tak, aby nie było grudek i dodajemy po połowie do obu mas.
Na schłodzony spód wykładamy masę białą, a następnie
czekoladową.
Całość chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny.
Przed podaniem polałam masłem orzechowym i posypałam orzechami laskowymi.
Przed podaniem polałam masłem orzechowym i posypałam orzechami laskowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz