Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Tofurnik a'la Kinder Bueno

 Czym w ogóle jesst TOFU?
TOFU to nic innego jak twaróg otrzymywany z nasion soi, czyli prościej mówiąc 
jest to po prostu wegański ser biały, dlatego w kuchni śmiało może zastąpić 
klasyczny twaróg, zarówno w przepisach na słodko jak i na wytrawnie.

U mnie na pierwszy ogień idzie jednak wersja na słodko...
A co przygotowałam? Tofurnik a'la Kinder Bueno.
W sieci krąży mnóstwo przepisów na tofurniki, ale ja nie byłabym sobą,
gdybym sama trochę nie pokombinowała.. :D 

Tofurnik a'la Kinder Bueno


        Składniki:

        Spód:
  • 100g suszonych daktyli
  • 70g płatków owsianych
  • 30g masła orzechowego 
  • 50g napoju roślinnego
  • 10g gorzkiego kakao
         Masa:
  • 2 kostki naturalnego tofu (po 180g)
  • 180g mleka kokosowego
  • 170g bardzo dojrzałego banana
  • 30g mąki kokosowej
  • 50g słodzidła (u mnie erytrol)
  • 20g napoju roślinnego
  • 15g gorzkiego kakao
  • 10g żelatyny + 4 łyżki gorącej wody
        Wykonanie:

Spód:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie, odlewamy wodę. 
Płatki owsiane mielimy na mąkę, następnie miksujemy z resztą składników, 
aż połączą się w jednolitą masę. Foremkę wyklejamy ciastem i wstawiamy do zamrażarki 
na pół godziny.

Masa:

Wszystkie składniki oprócz kakao i żelatyny miksujemy na gładką masę,
a następnie dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Żelatynę rozpuszczamy
w gorącej wodzie, tak, aby nie było grudek i dodajemy po połowie do obu mas. 
Na schłodzony spód wykładamy masę białą, a następnie czekoladową. 
Całość chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny.
Przed podaniem polałam masłem orzechowym i posypałam orzechami laskowymi.




Komentarze

instagram @zzubelek