TAPIOKA - kasza z manioku i przepis na czekoladowy pudding z tapioki z musem bananowo - pomarańczowym
Czym jest TAPIOKA, jakie ma właściwości
i co z niej przygotować?
Tapioka to skrobia ekstrahowana z manioku, rośliny, która występuje głównie
w Ameryce Południowej i Środkowej. Tapioka wyrabiana jest w formie mąki
w Ameryce Południowej i Środkowej. Tapioka wyrabiana jest w formie mąki
lub przezroczystych kuleczek. Nie ma smaku ani zapachu, nie zawiera cholesterolu i glutenu,
za to jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów.
Jest hipoalergiczna, dzięki czemu może ją jeść praktycznie każdy.
Ponadto tapioka charakteryzuje się symboliczną zawartością białka (ok. 0,20 proc.)
i sporą ilością węglowodanów (składa się z nich w niemalże 90 proc.).
Tapioka jest produktem lekkostrawnym, dlatego powinna znaleźć zastosowanie w diecie
dzieci i osób w wieku podeszłym, a także tych, które zmagają się z wrzodami i innymi
kłopotami żołądkowymi lub w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.
A co z niej przygotować? Tapioka już od wielu lat, coraz częściej gości na polskich stołach.
Sama ma postać mąki lub kuleczek różnej wielkości i koloru. Ich właściwością jest to,
że po ugotowaniu pęcznieją i stają się przezroczyste.
W związku z tym tapioka znalazła zastosowanie w kuchni
jako zagęszczacz do zup czy sosów.
W mojej kuchni również sprawdza się świetnie, zwłaszcza
jako składnik pysznych i zdrowych deserów, np.
Tym razem pokombinowałam trochę ze składnikami
i powstała wersja lekko egzotyczna.
Czekoladowy pudding z tapioki
z musem bananowo - pomarańczowym
z musem bananowo - pomarańczowym
Składniki na dwie porcje:
Pudding:
- 50g perełek tapioki
- 200g mleka roślinnego (w wersji niewegańskiej zwykłego)
- 60g mleka kokosowego
- 15g gorzkiego kakao
- 20g czegoś do posłodzenia
Mus bananowo - pomarańczowy:
- 150g bardzo dojrzałego, słodkiego banana
- 150g obranej pomarańczy
- 20g mąki kokosowej
Wykonanie:
Pudding:
Tapiokę płuczemy dokładnie na sitku i gotujemy na mleku do momentu
aż kuleczki będą
przeźroczyste, gdyby wchłonęły cała wodę, a widoczne będą jeszcze
białe
kropeczki dolewamy odrobinę wody i gotujemy do momentu aż będą przeźroczyste.
Pod koniec dodajemy mleko kokosowe, słodzidło, kakao i mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Mus bananowo - pomarańczowy:
Wszystkie
składniki miksujemy na gładką masę.
Pudding z tapioki przekładamy do słoiczków, a na wierzch układamy owocowy mus
Pudding z tapioki przekładamy do słoiczków, a na wierzch układamy owocowy mus
i posypujemy ulubionymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz