Szpinakowe bułeczki z czosnkiem (bez drożdży)
Pomysł na te bułeczki narodził się ot tak.. Z resztą jak każdy inny...
Chodziło za mną połączenie szpinaku i czosnku, dlatego postanowiłam działać.
Zielone bułeczki szpinakowe z czosnkiem
Kolor wyszedł świetny, a smak jeszcze lepszy!
Spróbujcie koniecznie. Moi domownicy Każdego dnia proszą o świeże, dlaczego?
Bo znikają w oka mgnieniu.
Składniki na ok 8/9 sztuk:
- 250g mąki orkiszowej
- 250g mleka roślinnego
- 100g świeżego szpinaku
- Łyżeczka czosnku granulowanego
- Płaska łyżeczka soli
- Łyżeczka ulubionych ziół
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Suche
składniki z przyprawami mieszamy w misce. Na suchej patelni dusimy szpinak
doprawiony czosnkiem, następnie miksujemy z mlekiem roślinnym (ma wyjść zielona
masa).
Masę dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Ciasto, przy pomocy szpatułki
nakładamy porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed upieczeniem
posypujemy bułki ulubionymi ziarnami (u mnie sezam i czarnuszka).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200/220 stopni przez 15/20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz