Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Słodki prezent na Dzień Mamy, czyli Coffee - Mango Cream

W prawdzie dzisiaj nie jest niedziela, a dzień 26 maja był trzy dni temu, 
ale był to szczególny dzień, szczególna okazja, 
a na specjalne okazje ciasto okazuje się niezawodne ❤️ 
Słodki prezent na Dzień Mamy dla naszej najukochańszej Mami, 
a taki od serca i zrobiony samodzielnie smakuje najlepiej ❤️


Coffee - Mango Cream, 
czyli czekoladowy boszkopt z kremem kawowo - kokosowym
i musem mango 





        Składniki:

        Czekoladowy biszkopt owsiany: 
  • 3 jajka
  • 70g mąki owsianej
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10g gorzkiego kakao
  • Łyżeczka oleju rzepakowego
  • 30g erytrolu lub innego słodzidła
        Krem kawowo - kokosowy:
  • 200g stałej (gęstej) części mleka kokosowego
  • 60g erytrolu
  • 10g kawy rozpuszczalnej
  • 40g mąki kokosowej
        Dodatkowo: 
        Wykonanie: 

Czekoladowy biszkopt owsiany:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z erytrolem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka 
i miksujemy do połączenia się składników. W misce mieszamy suche składniki i kolejno 
dodajemy masę jajeczną i olej. Dokładnie mieszamy i wylewamy do foremki. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza 
przez ok 15 minut (do suchego patyczka). 

Krem kawowo - kokosowy: 

Wszystkie składniki kremu blendujemy na gładką masę. Gdyby krem był za gęsty,
dodajemy odrobinę płynnego mleka kokosowego.

Biszkopt smarujemy dżemem owocowym, a następne rozsmarowujemy krem kawowo - kokosowy. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi orzechami i startą czekoladą.




Komentarze

instagram @zzubelek