Śniadaniowy omlet czekoladowy z kremem jogurtowo - truskawkowym
Kiedy zapowiada się wolny dzień, to oznacza tylko jedno...
Tego dnia kuchnia jest MOOOJA!
No i voila!
Śniadanie mistrzów, czyli...
Omlet czekoladowy z kremem jogurtowo - truskawkowym,
masłem migdałowym, frużeliną truskawkową i ziarnami kakao
Składniki:
Omlet:
- 1 jajko + 1 białko
- 10g mąki kokosowej
- 20g mąki kukurydzianej lub innej (ryżowej, jaglanej, pszennej etc.)
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Łyżeczka gorzkiego kakao
- 10g erytrolu lub innego słodzidła ( jeśli używamy miodu lub zwykłego cukru dodajemy odrobinę mniej)
- 20g jogurtu naturalnego
- 20g mleka roślinnego lub zwykłego (ewentualnie wody)
Krem jogurtowo - truskawkowy:
- 30g jogurtu naturalnego
- Łyżeczka odżywki białkowej o smaku truskawkowym - u mnie ta (jeśli nie mamy odżywki, możemy użyć budyniu owocowego i odrobię dosłodzić)
Wykonanie:
Omlet:
Jajka rozbijamy widelcem, dodajemy słodzik,
proszek do pieczenia, mąki, kakao
i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy
jogurt i mleko i ponownie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień i
wylewamy masę. Przykrywamy pokrywką
i smażymy na małym ogniu ok 2/3 minuty.
Następnie obracamy na drugą stronę
i smażymy 1/2 minuty.
Krem jogurtowo - truskawkowy:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i
smarujemy omlet.
Na wierzch nakładamy dżem truskawkowy (u mnie świetnie sprawdza się frużelina truskawkowa )
Na wierzch nakładamy dżem truskawkowy (u mnie świetnie sprawdza się frużelina truskawkowa )
i polewamy masłem orzechowym używam migdałowego .
Ja na koniec posypałam jeszcze ziarnami kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz