Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Sernik bananowo - krówkowy na czekoladowym spodzie

Niedziela to dzień, kiedy można odetchnąć po całym pracowitym tygodniu, to czas, 
kiedy w spokoju można napić się kawy i zjeść dooobre ciacho <3

Ciasto w niedzielę to już u mnie tradycja...
A w tym tygodniu przyszedł czas na kolejny sernik, tym razem pieczony

Sernik bananowo - krówkowy 
na czekoladowym spodzie


        Składniki: 

        Spód: 
  • 40g mąki owsianej
  • 20g mąki kokosowej
  • 20g syropu daktylowego
  • 80g banana
  • 10g kakao
  • 30g masła orzechowego
        Masa sernikowa: 
  • 300g twarogu sernikowego
  • 2 jajka
  • 100g banana
  • 30g budyniu o smaku krówki
  • 40g erytrolu lub innego słodzidła
        Wykonanie:

Spód: 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do foremki 
i wyklejamy spód.

Masa sernikowa: 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy że słodzikiem na sztywno. Ser miksujemy z żółtkami, budyniem i bananem na gładką masę, a następnie mieszamy z ubitymi białkami. 
Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika 
nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok 40/45 minut.

Gotowy sernik studzimy. Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi orzechami 
i syropem daktylowym lub miodem.




Komentarze

instagram @zzubelek