Sernik bananowo - krówkowy na czekoladowym spodzie
Niedziela to dzień, kiedy można odetchnąć po całym pracowitym tygodniu, to czas,
kiedy w spokoju można napić się kawy i zjeść dooobre ciacho <3
Ciasto w niedzielę to już u mnie tradycja...
A w tym tygodniu przyszedł czas na kolejny sernik, tym razem pieczony
Sernik bananowo - krówkowy
na czekoladowym spodzie
Składniki:
Spód:
- 40g mąki owsianej
- 20g mąki kokosowej
- 20g syropu daktylowego
- 80g banana
- 10g kakao
- 30g masła orzechowego
Masa sernikowa:
- 300g twarogu sernikowego
- 2 jajka
- 100g banana
- 30g budyniu o smaku krówki
- 40g erytrolu lub innego słodzidła
Wykonanie:
Spód:
Wszystkie
składniki blendujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do foremki
i wyklejamy
spód.
Masa sernikowa:
Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy że słodzikiem na sztywno. Ser miksujemy z
żółtkami, budyniem i bananem na gładką masę, a następnie mieszamy z ubitymi
białkami.
Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do
piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok 40/45 minut.
Gotowy sernik studzimy. Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi orzechami
i syropem daktylowym lub miodem.
Komentarze
Prześlij komentarz