Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Pudding z tapioki z musem jagodowym

Jeśli macie w zamrażarce mrożone owoce jagodowe i nie wiecie co z nich zrobić,
w tym przypadku nadadzą się idealnie...

Kolejny pomysł na przygotowanie pysznego desru z wykorzystaniem 
TAPIOKI, o której właściwościach pisałam tutaj.

Zapraszam na...

Pudding z tapioki z musem jagodowym


        Składniki:

        Pudding:
  • 60g kulek tapioki używam tapioki  
  • 200g mleka roślinnego lub zwykłego
  • 50g mleka kokosowego
  • 20g czegoś do posłodzenia 
        Mus jagodowy:
  • 100g dojrzałego banana
  • 350g mrożonych owoców jagodowych (najlepiej jeżyn)
  • 20g erytrolu
  • 40g mąki kokosowej 
        Wykonanie: 

Pudding: 

Tapiokę płuczemy na sitku i gotujemy na mleku do momentu aż kuleczki będą przeźroczyste, 
gdyby wchłonęły cała wodę, a widoczne będą jeszcze białe kropeczki dolewamy wody i gotujemy dalej aż będą przeźroczyste. Pod koniec dodajemy mleko kokosowe, słodzidło i mieszamy. 
Zostawiamy do ostygnięcia.

Mus jagodowy: 

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Pudding z tapioki przekładamy do słoiczków, a na wierzch układamy owocowy mus.
Przed podaniem posypujemy pokruszonymi migdałami i dekorujemy miętą.




Komentarze

instagram @zzubelek