Muffinkii z niespodzianką, czyli cynamonowe muffinki z kremem daktylowym
Kuchnia to zdecydowanie miejsce, w którym moje szare komórki pracują na najwyższych obrotach.
Wyobraźnia leci w kosmos. To tutaj ponosi mnie fantazja....
A oto efekty!
Cynamonowe muffinki z kremem daktylowym
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 70g mąki kukurydzianej
- 30g mąki ryżowej
- 30g pasty kokosowej (niekoniecznie)
- 50g jogurtu naturalnego
- 30g erytrolu lub innego słodzidła
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka cynamonu
Krem daktylowy:
- 50g suszonych daktyli
- 2 łyżki napoju roślinnego
- 10g masła orzechowego
- Pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Ciasto:
Białka
oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać żółtka, erytrol, jogurt, pastę
kokosową (ewentualnie)
i ponownie ubić. Masę przelać do miski, dodać mąki, proszek do
pieczenia i cynamon.
Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać odrobinę mleka roślinnego
lub zwykłego.
Krem daktylowy:
Wszystkie składniki na krem zmiksować na gładką masę.
Komentarze
Prześlij komentarz