Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Kaszotto z burakiem, groszkiem i marchewką

Burak to jeden z tych składników, których w mojej kuchni po prsotu nie może zabraknąć.
Gotowany, pieczony, surowy, na słodko, na słono... W każdej postaci, po prostu go UWIELBIAM!
Ale to połączenie jest jednym z najlepszych, jakie udało mi się stworzyć.

BURAK + MARCHEWKA + GROSZEK = ❤️

Tego dania musicie spróbować, koniecznie. 

KASZOTTO z burakiem, groszkiem i marchewką
podane z twarogiem


        Składniki: 
  • 5 łyżek kaszy gryczanej
  • 2 mniejsze lub jeden średni upieczony burak
  • Szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
  • Ćwiartka cebuli
  • Łyżka oliwy/ oleju
  • 50 g twarogu
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

        Wykonanie:

Kaszę gryczaną płuczemy na sitku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę/ olej i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy marchewkę 
z groszkiem, przyprawy i dusimy aż warzywa się rozmrożą i będą miękkie.
Buraki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z ugotowaną kaszą i odstawiamy na 2 minuty. 
Całość mieszamy z resztą warzyw, wykładamy na talerz, 
posypujemy twarogiem i natką pietruszki.



Komentarze

instagram @zzubelek