Kaszotto z burakiem, groszkiem i marchewką
Burak to jeden z tych składników, których w mojej kuchni po prsotu nie może zabraknąć.
Gotowany, pieczony, surowy, na słodko, na słono... W każdej postaci, po prostu go UWIELBIAM!
Ale to połączenie jest jednym z najlepszych, jakie udało mi się stworzyć.
BURAK + MARCHEWKA + GROSZEK = ❤️
Tego dania musicie spróbować, koniecznie.
KASZOTTO z burakiem, groszkiem i marchewką
podane z twarogiem
podane z twarogiem
Składniki:
- 5 łyżek kaszy gryczanej
- 2 mniejsze lub jeden średni upieczony burak
- Szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
- Ćwiartka cebuli
- Łyżka oliwy/ oleju
- 50 g twarogu
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Wykonanie:
Kaszę gryczaną płuczemy na sitku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę/ olej i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy marchewkę
z groszkiem, przyprawy i dusimy aż warzywa się rozmrożą i będą miękkie.
Buraki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z ugotowaną kaszą i odstawiamy na 2 minuty.
Buraki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z ugotowaną kaszą i odstawiamy na 2 minuty.
Całość mieszamy z resztą warzyw, wykładamy na talerz,
posypujemy twarogiem i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz