Jednoporcjowa FIT PIZZA - bez drożdży
DOMOWY FASTFOOD? Nic prostdzego!
Szybka Pizza pełnoziarnista, bez drożdży i tylko 4 składniki!
Składniki:
Ciasto:
- 100g mąki (ja użyłam 70g mąki pęłnoziarnistej i 30g mąki gryczanej)
- 70 - 80 ml letniej wody
- Łyżeczka oleju
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Opcjonalnie ulubione zioła
Sos pomidorowy:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Łyżka passaty pomidorowej lub soku pomidorowego
- Łyżeczka ulubionych ziół
Dodatki:
(Tutaj możemy poddać się naszej fantazji i kombinować do woli, ja podaję przykładowe)
- 60g pieczarek (3 małe sztuki)
- 170g pomidora (jedna średnia sztuka)
- 40g cebuli (ćwiartka średniej sztuki)
- 50g sera mozzarella (pół kulki lub 50g innego miękkiego sera)
- Łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- Ulubione zioła (ja najczęściej używam - i polecam - pomidory suszone z czosnkiem i bazylią)
- Kilka liści szpinaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wyrabiając ciasto, a następnie odstawiamy
na 10-15 minut. Foremkę/ deczkę/ blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza
i pieczemy przez 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy, mieszając ze sobą koncentrat pomidorowy,
passatę (lub sok) oraz zioła. Po upieczeniu spód wyjmujemy z piekarnika, smarujemy
sosem pomidorowym, układamy dodatki (bez sera) i polewamy łyżeczką oleju lub oliwy.
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
5 minut przed końcem, na wierzchu układamy pokrojony w plasterki ser mozzarella
(lub inny), szpinak, posypujemy ziołami i ponownie wkładamy do piekarnika.
I GOTOWE!
Komentarze
Prześlij komentarz