Jabłkowo - gruszkowe bułeczki bez drożdży
Jak się okazuje nie tylko "przecenione" banany, z których pozornie nici,
znajdują swoje drugie życie.. Tym razem udało się uratować słodkie, miękkie, dojrzałe
GRUSZKI i JABŁKA... Co z nich zrobiłam? Sami zobaczcie...
Gruszkowo - jabłkowe bułeczki cynamonowe
(bez cukru i drożdży), czyli moja alternatywa
dla sklepowych drożdżówek
Składniki:
- 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 250g dojrzałych, słodkich gruszek
- 70g słodkich jabłek
- 50g napoju roślinnego lub zwykłego mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Łyżka erytrolu, ksylitolu lub płynnego miodu
- Czubata łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
W misce mieszamy
mąkę i proszek do pieczenia. Gruszki i jabłka obieramy ze skórki,
kroimy na
mniejsze części i dusimy do momentu aż będą miękkie.
Owoce doprawiamy
cynamonem, dodajemy słodzik, a następnie miksujemy na gładką masę. Owocowy mus
mieszamy z suchymi składnikami. Na koniec dodajemy napój roślinny lub mleko
i dokładnie
mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy szpatułką
porcje ciasta.
Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35/40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz