Gruszkowy CIECIORNIK na kawowym spodzie
Ciasta na bazie ciecierzycy na stałe zagościły w mojej kuchni.
I nic dziwnego, bo smakują nawet największym przeciwnikom zdrowego odżywiania.
Była już czekolada, była też wanilia, a teraz czas na owocowy akcent.
Połączenie delikatnego musu gruszkowego i kawowego spodu to po prostu...
strzał w dziesiątkę!
Połączenie delikatnego musu gruszkowego i kawowego spodu to po prostu...
strzał w dziesiątkę!
Zapraszam na...
Gruszkowy CIECIORNIK na kawowym spodzie
Ciecierzycę miksujemy razem z obranymi, pozbawionymi pestek gruszkami na gładką masę. Dodajemy cynamon i budyń i ponownie miksujemy. Aquafabę ubijamy z erytrolem
Spód:
- 40g płatków owsianych
- 40g syropu daktylowego
- 40g mąki kukurydzianej
- 50g napoju roślinnego
- 30g masła orzechowego
- Łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Masa:
- 250g ciecierzycy (użyłam ze słoika)
- 100g aquafaby
- 220g bardzo dojrzałych gruszek
- Łyżeczka cynamonu
- 70g erytrolu lub innego słodzidła
- Opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Wykonanie:
Spód:
Płatki owsiane mielimy na mąkę. Dodajemy resztę składników i miksujemy do momentu
połączenia się składników. Silikonową foremkę wyklejamy ciastem i pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Masa:
Ciecierzycę miksujemy razem z obranymi, pozbawionymi pestek gruszkami na gładką masę. Dodajemy cynamon i budyń i ponownie miksujemy. Aquafabę ubijamy z erytrolem
na sztywną pianę, tak jak białka jaja. Pianę dodajemy do masy i dokładnie
mieszamy.
Gotową masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód i wkładamy do
piekarnika
nagrzanego do 150 stopni na godzinę. Po tym czasie wkładamy do
lodówki na około 3 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz