Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Gruszkowy CIECIORNIK na kawowym spodzie

Ciasta na bazie ciecierzycy na stałe zagościły w mojej kuchni. 
I nic dziwnego, bo smakują nawet największym przeciwnikom zdrowego odżywiania. 
Była już czekolada, była też wanilia, a teraz czas na owocowy akcent.
Połączenie delikatnego musu gruszkowego i kawowego spodu to po prostu...
strzał w dziesiątkę!

Zapraszam na...
Gruszkowy CIECIORNIK na kawowym spodzie



        Spód:
  • 40g płatków owsianych
  • 40g syropu daktylowego
  • 40g mąki kukurydzianej
  • 50g napoju roślinnego
  • 30g masła orzechowego
  • Łyżeczka kawy rozpuszczalnej


        Masa:
  • 250g ciecierzycy (użyłam ze słoika)
  • 100g aquafaby
  • 220g bardzo dojrzałych gruszek
  • Łyżeczka cynamonu
  • 70g erytrolu lub innego słodzidła
  • Opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

        Wykonanie:

Spód:


Płatki owsiane mielimy na mąkę. Dodajemy resztę składników i miksujemy do momentu
połączenia się składników. Silikonową foremkę wyklejamy ciastem i pieczemy 
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Masa:

Ciecierzycę miksujemy razem z obranymi, pozbawionymi pestek gruszkami na gładką masę. Dodajemy cynamon i budyń i ponownie miksujemy. Aquafabę ubijamy z erytrolem 
na sztywną pianę, tak jak białka jaja. Pianę dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. 
Gotową masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód i wkładamy do piekarnika 
nagrzanego do 150 stopni na godzinę. Po tym czasie wkładamy do lodówki na około 3 godziny.




Komentarze

instagram @zzubelek