FIT Monte z kaszy jaglanej (bez cukru)
Kasza
jaglana nie należy do ulubionych produktów większości osób...
Dlaczego?
Może dlatego, że charakteryzuje się gorzkim posmakiem, który często da się
wyczuć.
Co zrobić,
aby się go pozbyć? To proste!
Przed
ugotowaniem, kaszę dokładnie należy przepłukać na sitku.
A co z niej
przygotować?
Możliwości
jest jak zwykle mnóstwo, bo nadaje się zarówno do dań wytrawnych,
jak i
słodkich. Szczególnie w tych drugich zasługuje na medal!
Moja
propozycja to:
FIT MONTE Z KASZY
JAGLANEJ
Składniki:
Masa jasna:
- 180g suchej kaszy jaglanej
- 200g mleka roślinnego lub zwykłego
- 200g wody
- 50g erytrolu lub innego słodzidła
Masa czekoladowa:
- woda z jednej puszki ciecierzycy
- 40g syropu daktylowego lub miodu
- 70g mąki kokosowej
- 150g mleka roślinnego lub zwykłego
- 20g gorzkiego kakao
- 60g masła orzechowego bez soli i cukru (polecam to )
Dodatkowo:
- pokruszone orzechy laskowe
Wykonanie:
Masa jasna:
Kaszę
jaglaną dokładnie płuczemy na sitku i gotujemy na mleku i wodzie, aż wchłonie
cały płyn
i będzie bardzo miękka, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Na
koniec kaszę słodzimy i zostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną kaszę jaglaną
miksujemy na gładką masę.
Masa czekoladowa:
Wodę z
ciecierzycy ubijamy na sztywno, dodajemy resztę składników
i ubijamy do momentu połączenia się wszystkich składników.
i ubijamy do momentu połączenia się wszystkich składników.
Do
słoiczków nakładamy po 100g masy jadalnej i 100g masy czekoladowej.
Całość
chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy pokruszonymi
orzechami
laskowymi.
Jeżeli zostanie nam masy można wykorzystać ją jako smarowidło do kanapek.
Jeżeli zostanie nam masy można wykorzystać ją jako smarowidło do kanapek.
Komentarze
Prześlij komentarz