Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

FIT Monte z kaszy jaglanej (bez cukru)

Kasza jaglana nie należy do ulubionych produktów większości osób...
Dlaczego? Może dlatego, że charakteryzuje się gorzkim posmakiem, który często da się wyczuć. 
Co zrobić, aby się go pozbyć? To proste! 
Przed ugotowaniem, kaszę dokładnie należy przepłukać na sitku.

A co z niej przygotować? 
Możliwości jest jak zwykle mnóstwo, bo nadaje się zarówno do dań wytrawnych, 
jak i słodkich. Szczególnie w tych drugich zasługuje na medal! 

Moja propozycja to: 

FIT MONTE Z KASZY JAGLANEJ


        Składniki:

        Masa jasna:
  • 180g suchej kaszy jaglanej
  • 200g mleka roślinnego lub zwykłego
  • 200g wody
  • 50g erytrolu lub innego słodzidła
        Masa czekoladowa:
  • woda z jednej puszki ciecierzycy
  • 40g syropu daktylowego lub miodu
  • 70g mąki kokosowej
  • 150g mleka roślinnego lub zwykłego
  • 20g gorzkiego kakao
  • 60g masła orzechowego bez  soli i cukru (polecam to )
        Dodatkowo:
  • pokruszone orzechy laskowe
        Wykonanie:
Masa jasna:

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku i gotujemy na mleku i wodzie, aż wchłonie cały płyn 
i będzie bardzo miękka, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Na koniec kaszę słodzimy i zostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną kaszę jaglaną miksujemy na gładką masę.

Masa czekoladowa:

Wodę z ciecierzycy ubijamy na sztywno, dodajemy resztę składników
i ubijamy do momentu połączenia się wszystkich składników.

Do słoiczków nakładamy po 100g masy jadalnej i 100g masy czekoladowej. 
Całość chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy pokruszonymi 
orzechami laskowymi.

Jeżeli zostanie nam masy można wykorzystać ją jako smarowidło do kanapek.




Komentarze

instagram @zzubelek