Dyniowe kaszotto curry z ciecierzycą
Kiedy po jesieni zostają jeszcze zapasy dyni, trzeba ją jakoś wykorzystać.
A co powiecie na moją obiadową propozycję?
Dla wegan, wegetarian i nie tylko, bo gwarantuję, że zasmakuje również
największym smakoszom potraw mięsnych.
Zapraszam na...
Dyniowe kaszotto curry z ciecierzycą
Składniki na jedną porcję:
- 60 g kaszy bulgur lub każdej innej
- 100 g surowej dyni
- Średnia marchewka
- Ćwiartka cebuli
- 40 g pieczarek
- 50 g ugotowanej ciecierzycy (ja używam gotowej ze słoika lub z puszki)
- Łyżka oleju rzepakowego
- Przyprawy: curry, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, ewentualnie sól do smaku
Wykonanie:
Kaszę
płuczemy dokładnie na sitku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki i dusimy
do momentu aż cebulka się zeszkli. Dynię i marchewkę kroimy w kostkę,
dodajemy do
pieczarek i cebuli. Warzywa przyprawiamy do smaku
i dusimy wszystko do miękkości. Na
koniec dodajemy ciecierzycę
i całość mieszamy z ugotowaną kaszą.
Komentarze
Prześlij komentarz