Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Domowe, waniliowe PTASIE MLECZKO

Bo przecież samemu można wszystko, trzeba tylko chcieć i zawsze próbować, 
bo jeśli nie spróbujesz to się nie dowiesz... Ja mam tak, że wszystkiego muszę dotknąć 
jak małe dziecko... wszystko muszę sama... Taka trochę ZOSIA SAMOSIA  :D

Dlatego dzisiaj mam coś super extra!

PTASIE MLECZKO <3


        Składniki:

        Masa biała:
  • 450g jogurtu naturalnego Skyr lub innego gęstego
  • 150g napoju roślinnego (ja użyłam napoju ryżowego o smaku waniliowym)
  • 20g lub więcej ulubionego słodzidła
  • 30g odżywki białkowej o smaku waniliowym (ja użyłam tej) zamiast odżywki dodajemy więcej słodzidła i aromat waniliowy
  • 30g żelatyny
  • 120 ml wody do rozpuszczenia żelatyny
        Polewa czekoladowa: 
  • 80g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 80g mleka roślinnego lub zwykłego


        Wykonanie: 

Masa biała:

Jogurt miksujemy z mlekiem, odżywką i słodzidłem, tak aby składniki dobrze się połączyły. 
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek. Białą masę przelewamy do miski 
i stopniowo, ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę przelewamy do foremki 
(ja użyłam kwadratowej foremki silikonowej o wymiarach 18cm x 18cm) i wstawiamy do lodówki 
na około 2/3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na czekoladki w kształcie ptasiego mleczka.

Polewa czekoladowa:

Do garnuszka wlewamy mleko roślinne i dodajemy gorzką czekoladę. 
Całość podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści. 
Polewę studzimy i polewamy białe czekoladki.
Przechowujemy w lodówce.




Komentarze

instagram @zzubelek