Domowe, waniliowe PTASIE MLECZKO
Bo
przecież samemu można wszystko, trzeba tylko chcieć i zawsze próbować,
bo jeśli
nie spróbujesz to się nie dowiesz... Ja mam tak, że wszystkiego muszę dotknąć
jak małe dziecko... wszystko muszę sama... Taka trochę ZOSIA SAMOSIA :D
Dlatego
dzisiaj mam coś super extra!
PTASIE MLECZKO <3
Składniki:
Masa biała:
- 450g jogurtu naturalnego Skyr lub innego gęstego
- 150g napoju roślinnego (ja użyłam napoju ryżowego o smaku waniliowym)
- 20g lub więcej ulubionego słodzidła
- 30g odżywki białkowej o smaku waniliowym (ja użyłam tej) zamiast odżywki dodajemy więcej słodzidła i aromat waniliowy
- 30g żelatyny
- 120 ml wody do rozpuszczenia żelatyny
Polewa czekoladowa:
- 80g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 80g mleka roślinnego lub zwykłego
Wykonanie:
Masa biała:
Jogurt
miksujemy z mlekiem, odżywką i słodzidłem, tak aby składniki dobrze
się połączyły.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek.
Białą masę przelewamy do miski
i stopniowo, ciągle mieszając wlewamy
rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę przelewamy do foremki
(ja użyłam kwadratowej
foremki silikonowej o wymiarach 18cm x 18cm) i wstawiamy do lodówki
na około
2/3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na czekoladki w kształcie
ptasiego mleczka.
Polewa czekoladowa:
Do
garnuszka wlewamy mleko roślinne i dodajemy gorzką czekoladę.
Całość
podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając do momentu aż czekolada się
rozpuści.
Polewę studzimy i polewamy białe czekoladki.
Przechowujemy w lodówce.
Przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz