Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

CZEKOLADOWY CIECIORNIK, czyli czekoladowe ciasto a'la sernik bez sera


Płatki Nesquik chyba pamięta każdy z nas, zakładam, że każdy w dzieciństwie jadł kulki z mlekiem.
W prawdzie płatków Nezquik nie jadłam już wieki, ale kiedy spróbowałam to ciasto,
od razu przypomniały mi się smaki dzieciństwa. <3

Zapraszam na...

CZEKOLADOWY CIECIORNIK, 
czyli ciasto a’la sernik z ciecierzycy



        Składniki:
        
        Spód:
  • 40g płatków owsianych
  • 50g syropu daktylowego (w wersji nie wegańskiej można zastąpić miodem)
  • 50g mleka roślinnego (lub zwykłego)
  • 40g mąki kukurydzianej/ jaglanej/ ryżowej/ owsianej etc.
  • 10g gorzkiego kakao
  • 30g masła orzechowego

        Masa "serowa":
  • 240g ciecierzycy z puszki
  • 160g aquafaby (woda z jednej puszki ciecierzycy
  • 80g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 100g bardzo dojrzałego banana
  • 100g dojrzałej gruszki
  • 100g gęstej części mleka kokosowego
  • Opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (35g)
  • 10g gorzkiego kakao
  • Łyżeczka olejku waniliowego
        Wykonanie:

Spód:

Płatki owsiane mielimy na mąkę. Dodajemy resztę składników i miksujemy, 
tak aby wszystkie składniki się połączyły. Gotowy spód wykładamy do foremki 
i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut.

Masa "serowa":


Odsączoną ciecierzycę miksujemy z bananem i gruszką. Dodajemy mleko kokosowe, 
budyń, olejek waniliowy i miksujemy tak aby nie było grudek. Z aquafaby, tak jak z białek jaja ubijamy pianę z dodatkiem erytrolu (lub innego słodzidła). Ubitą pianę dodajemy do masy 
i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód. 
Piekarnik nastawiamy na 150 stopni Celsjusza i wkładamy ciasto. Pieczemy przez 70 minut. 
Po upieczeniu wyjmujemy i wkładamy do lodówki na 3/4 godziny.


Komentarze

instagram @zzubelek