CZEKOLADOWY CIECIORNIK, czyli czekoladowe ciasto a'la sernik bez sera
Płatki Nesquik chyba pamięta każdy z nas,
zakładam, że każdy w dzieciństwie jadł kulki z mlekiem.
W prawdzie płatków Nezquik nie jadłam już wieki, ale kiedy spróbowałam to ciasto,
od razu przypomniały mi się smaki dzieciństwa. <3
W prawdzie płatków Nezquik nie jadłam już wieki, ale kiedy spróbowałam to ciasto,
od razu przypomniały mi się smaki dzieciństwa. <3
Zapraszam na...
CZEKOLADOWY CIECIORNIK,
czyli ciasto a’la sernik z ciecierzycy
Składniki:
Spód:
- 40g płatków owsianych
- 50g syropu daktylowego (w wersji nie wegańskiej można zastąpić miodem)
- 50g mleka roślinnego (lub zwykłego)
- 40g mąki kukurydzianej/ jaglanej/ ryżowej/ owsianej etc.
- 10g gorzkiego kakao
- 30g masła orzechowego
Masa "serowa":
- 240g ciecierzycy z puszki
- 160g aquafaby (woda z jednej puszki ciecierzycy
- 80g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
- 100g bardzo dojrzałego banana
- 100g dojrzałej gruszki
- 100g gęstej części mleka kokosowego
- Opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (35g)
- 10g gorzkiego kakao
- Łyżeczka olejku waniliowego
Wykonanie:
Spód:
Płatki
owsiane mielimy na mąkę. Dodajemy resztę składników i miksujemy,
tak aby
wszystkie składniki się połączyły. Gotowy spód wykładamy do foremki
i pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut.
Masa "serowa":
Odsączoną
ciecierzycę miksujemy z bananem i gruszką. Dodajemy mleko kokosowe,
budyń, olejek waniliowy i miksujemy tak aby nie było grudek. Z aquafaby, tak jak z
białek jaja ubijamy pianę z dodatkiem erytrolu (lub innego słodzidła). Ubitą pianę dodajemy do masy
i
delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej podpieczony
spód.
Piekarnik nastawiamy na 150 stopni Celsjusza i wkładamy ciasto. Pieczemy
przez 70 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy i wkładamy do lodówki na 3/4 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz