Czekoladowe bułeczki bananowe z nutą pomarańczy (bez drożdży i bez cukru)
Banany
w moim domu to stały gość. Kiedy w sklepie, w
skrzynce na towar przeceniony pojawiają się lekko brązowe banany, wiadomo kto
je kupuje. Kolejny przepis z ich wykorzystaniem.
Ostatnie bułeczki jabłkowo - bananowe były bardzo podobne.
W tych trochę zmieniłam składniki, ale wyszły równie pyszne jak te poprzednie.
W tych trochę zmieniłam składniki, ale wyszły równie pyszne jak te poprzednie.
Idealne do porannej lub popołudniowej kawy <3
ZAPRASZAM!
Czekoladowe bułeczki bananowe z nutą pomarańczy
Składniki:
- 250g mąki orkiszowej
- 250g bardzo dojrzałego banana
- Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy (70g)
- 60g napoju roślinnego lub zwykłego mleka
- 15g gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Opcjonalnie łyżka czegoś do posłodzenia
Wykonanie:
W
misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Obranego banana miksujemy na mus.
Masę bananową i sok pomarańczowy mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do
pieczenia.
Na koniec dodajemy mleko roślinne i dokładnie mieszamy. Na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia układamy szpatułką ciasto, formując kształt bułek. Bułeczki pieczemy w
piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez 35/40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz