Ciasto a'la Snickers z nietypowym składnikiem
Ze mną nie jest tak prosto... Takie kombinacje, jakie powstają w kuchni...
Ktoś mógłby się złapać za głowę, a jakby wiedział od początku, co jest w środku, możliwe,
że nie chciałby zjeść. Dobrze, że w większym stopniu jesteśmy wzrokowcami :D
Fantazja chyba ponosi mnie coraz bardziej, a to ciasto to kompletny ODLOT!
Moje młodsze rodzeństwo, które idealnie sprawdza się w roli testerów, było zachwycone...
Oni wiedzieli, co jest w środku i nie mogli doczekać się, żeby spróbować.
Jedli, aż im się uszy trzęsły, a Adaś ciągle pyta, kiedy jeszcze je zrobię...
Ale co jest tym składnikiem.. no właśnie FASOLA
Przepis jest bardzo prosty, ciasto nie wymaga pieczenia, po prostu musi się udać.
Powiem więcej, sprawdza się nawet jako tort urodzinowy!
A teraz zapraszam po przepis:
CIASTO A'LA SNICKERS Z FASOLI
Składniki:
Spód:
- 100g suszonych daktyli
- 30g masła orzechowego
- 70g płatków owsianych
- 50g mleka roślinnego lub zwykłego mleka
- 10g gorzkiego kakao
Masa biała:
- 220g białej fasoli z puszki (jedna puszka odsączonej z zalewy fasoli)
- 60g mąki kokosowej
- 70g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła (np. miodu)
- 100g mleka roślinnego (w wersji niewegańskiej używamy zwykłego)
- 30g pasty kokosowej (można pominąć)
Solony karmel daktylowy:
- 50g syropu daktylowego lub suszonych daktyli
- 30g masła orzechowego
- Dwie szczypty soli
Wykonanie:
Spód:
Daktyle zalewamy
wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Płatki owsiane mielimy na mąkę,
następnie
miksujemy z resztą składników, aż połączą się w jednolitą masę.
Foremkę
wyklejamy ciastem i wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut.
Masa biała:
Wszystkie
składniki miksujemy na gładką masę, wykładany na przygotowany
i schłodzony
wcześniej spód.
Solony karmel daktylowy:
Jeśli używamy
daktyli zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, w której się moczyły i blendujemy
je z masłem orzechowym i solą na gładką pastę.
Jeśli używamy pasty daktylowej
po prostu mieszamy ja z masłem orzechowym i solą.
Tak przygotowany karmel wykładamy na białą
masę. Ciasto wkładamy do zamrażarki
na ok 30/40 minut. Po tym czasie wyjmujemy
i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Ciasto podajemy posypane pokruszonymi orzeszkami (ja włożyłam do woreczka
i potłukłam tłuczkiem). Przechowujemy w lodówce.
i potłukłam tłuczkiem). Przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz