Chrupiące, pełnoziarniste, cynamonowe herbatniki (bez cukru i białej mąki)
Były już domowe biszkopty, a teraz czas na coś do pochrupania...
Co powiecie na... domowe herbatniki?
Powiem tak, uchować je było naprawdę trudno, bo myszy w moim domu
potrafią przekopać wszystkie zakamarki :D :D
UWAGA!!! Znikają w mgnieniu oka.
Przepis:
- 150g mąki ryżowej️
- 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 60g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 50g syropu daktylowego lub płynnego miodu
- Pół łyżeczki cynamonu
- 70g mleka roślinnego lub zwykłego
- 40-50g wody
Wykonanie:
W misce mieszamy
mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Dodajemy mleko, wodę, syrop
daktylowy i roztopione masło. Zagniatamy ciasto,
następnie cienko
rozwałkowujemy i wycinamy ciastka o dowolnym kształcie
(możemy ponakłuwać
widelcem). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz