Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Chrupiące, pełnoziarniste, cynamonowe herbatniki (bez cukru i białej mąki)


Były już domowe biszkopty, a teraz czas na coś do pochrupania... 
Co powiecie na... domowe herbatniki? 

Powiem tak, uchować je było naprawdę trudno, bo myszy w moim domu
potrafią przekopać wszystkie zakamarki :D :D 
UWAGA!!! Znikają w mgnieniu oka. 




        Przepis:
  • 150g mąki ryżowej 
  • 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 60g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50g syropu daktylowego lub płynnego miodu
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 70g mleka roślinnego lub zwykłego
  • 40-50g wody
      
       Wykonanie:


W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. 
Dodajemy mleko, wodę, syrop daktylowy i roztopione masło. Zagniatamy ciasto, 
następnie cienko rozwałkowujemy i wycinamy ciastka o dowolnym kształcie 
(możemy ponakłuwać widelcem). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut.






Komentarze

instagram @zzubelek