CHLEBEK BANANOWY, czyli mój sposób na dojrzałe banany
Ciemna, czarna skórka bananów... Czy oznacza, że nadają się do wyrzucenia?
Nawet o tym nie myśl! Takie banany są najlepsze! Dojrzałe, słodkie - po prostu miodzio!
Takie idealnie nadają się do koktajli, ciast czy innych deserów. Cukier jest tutaj zbędny...
Kiedy w miejscowym warzywaniaku pojawiają się przecenione banany, jesteśmy pierwszymi
klientami, którzy je kupują. Nic nie może się zmarnować!
Jeden z wielu moich sposobów na ich wykorzystanie to...
CHLEBEK BANANOWY - najprostszy na świecie,
nie może się nie udać
Składniki:
- 250g dojrzałych bananów
- 100g płatków owsianych
- 2 jajka
- Łyżka cynamonu
Wykonanie:
Płatki
owsiane mielimy na mąkę (nie musi być drobno). Białka oddzielamy od żółtek i
ubijamy
na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z bananami na gładką masę. W misce
mieszamy
masę z bananów, zmielone na mąkę płatki owsiane i
cynamon. Dodajemy ubite białka
i dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz