Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

CHLEBEK BANANOWY, czyli mój sposób na dojrzałe banany

Ciemna, czarna skórka bananów... Czy oznacza, że nadają się do wyrzucenia? 
Nawet o tym nie myśl! Takie banany są najlepsze! Dojrzałe, słodkie - po prostu miodzio! 
Takie idealnie nadają się do koktajli, ciast czy innych deserów. Cukier jest tutaj zbędny...

Kiedy w miejscowym warzywaniaku pojawiają się przecenione banany, jesteśmy pierwszymi
klientami, którzy je kupują. Nic nie może się zmarnować! 

Jeden z wielu moich sposobów na ich wykorzystanie to...

CHLEBEK BANANOWY - najprostszy na świecie, 
nie może się nie udać



        Składniki: 
  • 250g dojrzałych bananów
  • 100g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • Łyżka cynamonu
   
        Wykonanie: 

Płatki owsiane mielimy na mąkę (nie musi być drobno). Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy 
na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z bananami na gładką masę. W misce mieszamy 
masę z bananów, zmielone na mąkę płatki owsiane i cynamon. Dodajemy ubite białka 
i dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.




Komentarze

instagram @zzubelek