Bułeczki marchewkowe bez drożdży
Wariantów bułeczek pojawiło się już mnóstwo. Były zarówno te na słodko,
jak i te w wersji wytrawnej.
Kolejna odsłona wytrawnych bułek z dodatkiem MARCHEWKI.
Przyznam szczerze, że ja ją po prostu uwielbiam,
dlatego w mojej kuchni jest stałym gościem...
A teraz zapraszam na błyskawiczne
Bułeczki marchewkowe bez drożdży
W misce mieszamy wszystkie suche składniki z przyprawami. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki
i dusimy z dodatkiem wody w małym garnku, następnie miksujemy na puree.
Do mąki i suchych składników dodajemy mleko i marchewkowe puree. Wszystkie składniki
dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przy pomocy szpatułki
układamy porcje ciasta, formując bułki. Przed upieczeniem posypujemy ziarnami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200/220 stopni przez 15/20 minut.
Kolejna odsłona wytrawnych bułek z dodatkiem MARCHEWKI.
Przyznam szczerze, że ja ją po prostu uwielbiam,
dlatego w mojej kuchni jest stałym gościem...
A teraz zapraszam na błyskawiczne
Bułeczki marchewkowe bez drożdży
Składniki:
- 150g marchewki
- 250g mąki (u mnie 150g orkiszowej i 100g gryczanej)
- 200g mleka roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Niepełna, płaska łyżeczka soli
- Łyżeczka tymianku
- Szczypta pieprzu
- Suszona natką pietruszki z czosnkiem (można użyć suszonej natki pietruszki i czosnku granulowanego)
- Słonecznik, sezam lub czarnuszka do posypania bułek
Wykonanie:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki z przyprawami. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki
i dusimy z dodatkiem wody w małym garnku, następnie miksujemy na puree.
Do mąki i suchych składników dodajemy mleko i marchewkowe puree. Wszystkie składniki
dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przy pomocy szpatułki
układamy porcje ciasta, formując bułki. Przed upieczeniem posypujemy ziarnami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200/220 stopni przez 15/20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz