Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Bananowy CIECIORNIK na czekoladowym spodzie

Mam nadzieję, że jeszcze nie zanudziłam Was ciastami z ciecierzycy...
Ale każde kolejne połączenie to kolejny strzał w dziesiątkę!
Dlatego dzielę się z Wami <3 

Bananowy CIECIORNIK na czekoladowym spodzie
to kolejne połączenie, które zasługuje na uwagę...
Wilgotny, rozpływający się w ustach, słodka masa "serowa"
i kruchy czekoladowy spód...

Zapraszam!



        Składniki:

        Spód:
  • 50g płatków owsianych
  • 30g mąki kukurydzianej
  • 10g gorzkiego kakao
  • 40g syropu daktylowego (w wersji nie wegańskiej można zastąpić miodem)
  • 60g napoju roślinnego
        Masa "serowa":
  • 230g bardzo dojrzałego banana
  • 240g ciecierzycy z puszki
  • 160g aquafaby (woda z jednej puszki ciecierzycy)
  • 35g budyniu waniliowego bez cukru (całe opakowanie)
  • 60g erytrolu lub innego słodzika
  • Pół łyżeczki cynamonu
        Wykonanie:

Spód:

Płatki owsiane mielimy na mąkę. Dodajemy resztę składników i miksujemy tak, 
aby dokładnie się połączyły. Spód foremki wyklejamy ciastem i pieczemy w piekarniku 
nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

Masa "serowa":

Ciecierzycę miksujemy z bananem  na gładką masę. Dodajemy erytrol, cynamon, budyń, 
olejek waniliowy i ponownie miksujemy.
Masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód i wkładamy do piekarnika 
nagrzanego 180 stopni na godzinę. Po tym czasie wkładamy do lodówki na około 3 godziny.




Komentarze

instagram @zzubelek