Bananowy CIECIORNIK na czekoladowym spodzie
Mam nadzieję, że jeszcze nie zanudziłam Was ciastami z ciecierzycy...
Ale każde kolejne połączenie to kolejny strzał w dziesiątkę!
Dlatego dzielę się z Wami <3
Bananowy CIECIORNIK na czekoladowym spodzie
to kolejne połączenie, które zasługuje na uwagę...
Wilgotny, rozpływający się w ustach, słodka masa "serowa"
i kruchy czekoladowy spód...
Zapraszam!
Składniki:
Spód:
- 50g płatków owsianych
- 30g mąki kukurydzianej
- 10g gorzkiego kakao
- 40g syropu daktylowego (w wersji nie wegańskiej można zastąpić miodem)
- 60g napoju roślinnego
Masa "serowa":
- 230g bardzo dojrzałego banana
- 240g ciecierzycy z puszki
- 160g aquafaby (woda z jednej puszki ciecierzycy)
- 35g budyniu waniliowego bez cukru (całe opakowanie)
- 60g erytrolu lub innego słodzika
- Pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Spód:
Płatki
owsiane mielimy na mąkę. Dodajemy resztę składników i miksujemy tak,
aby
dokładnie się połączyły. Spód foremki wyklejamy ciastem i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Masa "serowa":
Ciecierzycę miksujemy z bananem na gładką masę. Dodajemy erytrol, cynamon, budyń,
olejek
waniliowy i ponownie miksujemy.
Masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód i wkładamy do piekarnika
nagrzanego
180 stopni na godzinę. Po tym czasie wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz