Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Bananowe babeczki z kremem kokosowym (wegańskie i bez cukru)

Chyba na dobre polubiłam się z mleczkiem kokosowym... 
Zobaczcie sami, kokosowy krem, na jego bazie w połączeniu z lekko słodkim,
 kruchym, bananowym spodem smakuje naprawdę nieziemsko <3

Zapraszam na...

Bananowe babeczki z kremem kokosowym
(wegańskie i bez cukru)


        Składniki:

        Spód:
  • 100g bardzo dojrzałego banana
  • 40g płatków jaglanych lub owsianych
  • 20g płatków owsianych
  • 20g mąki kokosowej
  • 30g pasty Tahini (ja używam tej) lub masła orzechowego 
        Masa kokosowa:
  • 200g mleka kokosowego
  • 30g mąki kokosowej
  • 20g erytrolu lub innego słodzidła
        Wykonanie:

Spód:

Płatki mielimy na mąkę. Dodajemy resztę składników i blendujemy do połączenia się składników. 
Tak przygotowanym ciastem wyklejamy silikonowe foremki na muffinki. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. 
Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i studzimy.

Masa kokosowa:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, tak aby nie było grudek.
Babeczki napełniamy kremem i wstawiamy do lodówki na około godzinę. 
Gotowe posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi.


Komentarze

instagram @zzubelek