Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Bananowe babeczki z kremem czekoladowym (wegańskie i bez cukru)

Przeglądając zdjęcia w galerii natknęłam się na to i przypomniałam sobie, 
że przecież nie dodałam tego przepisu :O... Gapa ze mnie!

Ale już nadrabiam zaległości. 

Bananowe babeczki z kremem czekoladowym


        Składniki:

        Spód:
  • 100g bardzo dojrzałego banana
  • 60g płatków owsianych
  • 20g mąki kokosowej
  • 30g masła orzechowego
  • 10g gorzkiego kakao
        Krem czekoladowy:
  • 100g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 10g gorzkiego kakao
  • 100g mleka roślinnego
  • 30g masła orzechowego
  • 10g miodu lub innego płynnego słodzidła
        Wykonanie:

Spód:

Płatki mielimy na mąkę. Dodajemy resztę składników i blendujemy do połączenia się składników. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy silikonowe foremki na muffinki. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. 
Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i studzimy.

Krem czekoladowy: 

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem i wypełniamy wystudzone babeczki.
Gotowe dekorujemy pokruszonymi orzeszkami.

Komentarze

instagram @zzubelek